Cikkek

Mi fán terem a „háercé”? Avagy keménységmérés a kések világában

Angelero2016. február 3.

Késkedvelőként bizonyára sokszor találkoztál már ezzel a három betűvel: HRC (Hardness Rockwell C). Valószínűsítem, hogy sejtesz is róla egy-két dolgot, azt biztos hallottad, hogy minél magasabb ez a szám, annál jobb. Ez mindig így van? Egyáltalán biztos, hogy amit pl.: 59-nek mérünk az valóban 59? Nézzük csak meg közelebbről…

Tovább

Késacélok ötvözőiről röviden

Angelero2016. február 3.

Kedves Olvasó!
Előre jelzem, hogy minden egyes írásomkor nehezemre esik meghúzni a határt a szakmaiság és közérthetőség között. Hol az egyik, hol a másik oldalra lendülök túl. Az acélokról, összetevőiről nagyon sokat lehetne beszélni, kezdve a kristályrácstól, gyártási technológián, a vas-vaskarbon állapotábrán át, az ötvözők eutektoidos, eutektikumos mennyiségén keresztül szinte a végtelenségig.

Tovább

Acélok…

Angelero2015. március 17.

Technológiai értelemben mit is értünk a damaszkuszi– vagy damaszkolt-acél elnevezésen? Ha jól sejtem van róla fogalmad („jó melegen összekalimpálunk két féle acélt aztán woálá…”) Igen, redukálva ennyire egyszerűen hangzik, aztán ha adott minden: a kétféle acél, az üllő, a kalapács és a kohó, mégsem lesz belőle jó kés, sokszor még kovácshegesztés se. Talán bonyolultabb ennél?

Tovább

Poldi csapágy

Angelero2014. október 17.

Régi, Csehszlovák ZKL csapágyról van szó, innen az elnevezés, mivel igen nagy valószínűséggel a csehországi POLDI acélgyárban készült. Ez a csapágy az eddigi visszajelzések alapján is elüt a “sima” vastelepen is fellelhető csapágyaktól. Annál valamivel éltartóbb és kicsit jobban tűri a korróziót is, de finom él húzható rá, maratáskor pedig “wootzos” a mintája.

Tovább

Vas-Kos, a mindenes

Switchblade2013. október 17.

Ezt a késpengét Angelero (Palcsesz Imre) késportálos topikjában láttam meg először. Akkor még név, markolat és hőkezelés nélkül. Nagyon megtetszett a forma, így azonnal érdeklődtem a tulajdonjog és az ár felől. Néhány üzenetváltás után Angeleroval megegyeztünk nemcsak az árban, de a markolat anyagában, formájában és színében (beleértve a fíbert). Ezután Angelero házilag elkészítette a micarta markolatpanel anyagot, ami rögtön elnyerte osztatlan tetszésemet. Közben a penge „wellness programon” vett részt Baján, Laci bácsi „intézményében”. A majdani tok készítése Jókai (Astur) Atillára hárult. De a kést sajnos csak néhány hónap elteltével tudtam személyesen kézbe fogni, addig csak a készült fotókban gyönyörködhettem…

Tovább

Balin tesztelésen Spoonnál

Spoon2013. október 17.

Én is abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy megkaptam kipróbálásra a Balint Imitől.
A kés paraméterei gyorsan:
14 centi hosszú, 4 mm vastag sleipner penge konvex leélezéssel, 12 centi hosszú gyöngyfa markolat.

Tovább

A kacsa és a Balin

Apja2013. október 17.

Mikor megláttam Imi topikjában azonnal megtetszett a kés, a tábortüzek szalonnasütős világát idézte számomra. A paramétereiből (4mm-es pengevastagság és viszonylag hosszú, 14cm körüli pengehossz) belátható, hogy nem az extrém túlélési feladatok és betonfalak bontására lett kitalálva, de nem is arra lett tervezve, ellenben a hosszú penge kiválóan teljesít nyersanyag feldolgozáskor. A műszaki adatokkal senkit nem szeretnék untatni, a megfelelő helyen bárki utánanézhet.

Tovább