Cikkek

Poldi csapágy

Angelero2014. október 17.

Régi, Csehszlovák ZKL csapágyról van szó, innen az elnevezés, mivel igen nagy valószínűséggel a csehországi POLDI acélgyárban készült. Ez a csapágy az eddigi visszajelzések alapján is elüt a “sima” vastelepen is fellelhető csapágyaktól. Annál valamivel éltartóbb és kicsit jobban tűri a korróziót is, de finom él húzható rá, maratáskor pedig “wootzos” a mintája.

Ami már az optimális hőkezelési technológia kikísérletezése során is feltűnt, hogy átlagosan 1-2 HRC-vel keményebbre lehetett edzeni (ugyanazon hőfokon). Hogy ez minek is köszönhető? Részben biztos, hogy a nagyon jó átkovácsolásnak (helyesebben a megfelelő mértékű melegalakításnak). Részben pedig az ötvözők is közre játszanak. Tesztelgetésem során elsősorban az éltartása lepett meg, illetve, hogy ehhez képest a “duktilitása”, azaz a kipattogzódással szembeni ellenállása is nagyon jó maradt.

És akkor lássuk konkrétan mi van benne…
C: ~1%
Si: 0,38%
Mn: 0,41%
P: 0,009
S: 0,006
Cr: 1,6%
És akkor meglepik, mert eddig sima csapágyacél lenne… (GO3, 100Cr6) De ott van még mellette:
Mo: 0,24%
Ni: 0,17%
Al: 0,2%
Molibdén: ötvözőként hatása nagyon hasonló a wolframhoz, nagyon kemény és kopásálló karbidokat képez, megeresztésállóvá teszi az acélt, illetve van olyan különleges tulajdonsága, hogy csökkenti a megeresztési ridegséget is.
Ni: ez majdnem biztos, hogy “szennyezőként” kerülhetett bele. Csapágyacélokba nem nagyon szoktak ilyet ötvözni. Legnagyobb előnye, hogy növeli a szívósságot, kiváltképp a hidegszívósságot…
Al: nah, ez a legérdekesebb mind közül! Általában az oxigén megkötésére ötvözik, de utána nem marad az acélban. Ha viszont szándékos akkor is legtöbbször a nitridálhatóság miatt kerül bele. Az oxigénnel és nitrogénnel alkotott vegyületei nagyon kemények (elég csak a korundra, alumínium-oxidra gondolni wink hangulatjel ) és hőstabilak, ezért is az egyik legjobb szemcsefinomító mikroötvöző. (Legújabban szándékosan ötvözik is a szerkezeti acélokba)

Szóval kicsit több ötvözőt tartalmaz mint a 100Cr6 és kovácsolás is jót tesz neki. A spektroszkópos elemzés követően utána néztünk lehetséges gyártásnak… amiről biztosat persze nem tudni, mert nem voltunk ott mikor készült smile hangulatjel de korából és származásából ítélve szinte biztos, hogy POLDI acélról van szó. Amit sajnos nehéz visszakeresni, ráadásul ők is saját szabványt használnak, csak, hogy megkönnyítsék az ember dolgát…
Összetételéből ítélve ezekre persze lehet következtetni… Így eredetileg igencsak 100CrMo7-3 vagy 100CrMo5 -ként tervezték létrehozni.
Noh, ennyit kiegészítésképpen erről az anyagról, ez remélem megmagyarázza tulajdonságát.