Cikkek

Balin tesztelésen Spoonnál

Spoon2013. október 17.

Én is abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy megkaptam kipróbálásra a Balint Imitől.
A kés paraméterei gyorsan:
14 centi hosszú, 4 mm vastag sleipner penge konvex leélezéssel, 12 centi hosszú gyöngyfa markolat.

balin_spoon_01

Amikor először kivettem a kést a tokból, akkor az első felismerésem az volt, hogy ez egy pecás kés. A hosszú, de keskeny penge abszolút hozza a horgászkés feelinget mind a tömegét, mind a súlyelosztását tekintve.
A második gondolatom az volt, hogy ez egy nagyon jó kés ételfeldolgozásra de “bushcraftos” szerepkörben nem lesz jó, pont nyúlánk forma miatt.
A faragás nehézkes lesz vele, csapkodni viszont nincs tömege, mert keskeny és vékony a penge. Nézegettem egy jódarabig és arra jutottam, hogy Imi ért hozzá, biztos nem csinált rossz kést, próbáljuk hát ki.

Az első feladata pont a kézhezvételt követő második napon volt, amikor is 6 kiló bőrös malachúst készítettünk elő a sütéshez. A vastag bőrt szépen be lehetett vele irdalni, a húst a csontról olyan szépen metszette, mint egy filézőkés. Első körben megfelelt.
(erről a műveletről nem készült sajnos fotó)

A hétvégi főzéshez kölcsönadtam Krisztának, hogy az ebédre készülő csirkemelleket ezzel alakítsa konyhakésszé.

balin_spoon_02

balin_spoon_03

A szeleteket hosszában kettévágta, lehártyázta és egy részét felkockázta. Szerinte ide pont jó volt a 14 centis pengehossz,kényelmesen átérte a húst, a vékony konvex pedig gyönyörűen vágta a húst.

A krumplit én kockáztam fel vele, mert kíváncsi voltam, hogy mit mutat.

Bevallom én konyhakések terén erősen háklis vagyok, így nekem a konvex él a krumplihoz nem lett a kedvencem, mert kicsit repesztette a zöldséget. Természetesen megoldottam a dolgot és nem is a kés hibája volt, inkább az én “különcködésem”.

A konyhai szolgálat után szerettem volna kicsit megsétáltatni az erdőben, de erre sem időm nem volt, sem az időjárás nem adott lehetőséget, így egy kis garázs-bushcraft keretében mutatta meg a Balin, hogy mire képes a fával.
Elsőnek ütőfával felhasogattam egy kis tűzelőnek-valót akácból, ami szinte csontszáraz volt.
Természetesen nem okozott neki problémát sem a vastag akác, sem a vékony gyújtós elkészítése.

Ezután a csináltam a vékonyabb darabokból egy kis élesztéket-tollaságat, hogy lássam, hogyan farag.

balin_spoon_07

Sem a hajszálvékony sem a vastagabb tollaság nem okozott problémát. Végig nagyon szépen irányítható volt a penge, bár a markolat az én kezemnek egy hangyafasznyit rövidnek-vékonynak tűnt, de ugye egy custom késnél ez nem kérdés, mindenki akkorára kéri amekkorára akarja.

A szikravetős tűzgyújtás is gyorsan ment, bár nem érzem a pengén a határozott kaparóélet, ennek ellenére néhány húzás után lángoltak a forgácsok.

Konklúzió:

– amire a készítője szánta (horgászni, outdoor-kaját készíteni) arra a kés tökéletes

– tévedtem, mikor azt hittem, hogy a hosszú penge zavarni fog a faragásnál, egyáltalán nem éreztem hátránynak, hasogatáskor viszont jó, ha minél több acél lóg ki a fából.

– a vékony konvex nagyon jó, csak ajánlani tudom

Összességében egy remek kést csinált Imi, szerintem telitalálat, mind esztétikai mind használati szempontból. Mindent tud, amit tudnia kell.