Loading...

Az általam leginkább használt acélok:

Nem rozsdamentes acélok:

75Cr1: Egy alacsonyan ötvözött szerszámacél, már-már „szénacél”. Ötvözésére jellemző, hogy a korrozióállóság szempontjából elhanyagolható mennyiségű króm mellett ~0,75%  szenet tartalmaz.  Könnyen megmunkálható, még magas, ~59Hrc-s keménységnél is nagyon jó szívósság jellemzi, nagyon jól tűri a finom és lapos élszögeket. Könnyen utánfennhető , ehhez képest jó éltartással párosul, de rendszeres használat mellett karbantartást igényel.

(C:~0,75%, Cr:~0,35%, Mn:~0,7%, Si:~0,4%)

100Cr6 (GO3): Szintén egy alacsonyan ötvözött szerszámacél. Gördülőcsapágyakhoz széleskörűen használják. Viszonylag magas széntartalma van (hipereutektoidos) melynek köszönhetően nagyon jó éltartással rendelkezik. Krómtartalma szintén elhanyagolható a korróziómentesség szempontjából. (a jelenlevő mennyiség az átedzhető átmérő növelését szolgálja, ezáltal olajedzésű). Mint minden alacsonyan ötvözött acélt, ezt is jellemzi hogy finom élt lehet rá húzni és viszonylag jól tűri a lapos élszögeket is.

(C:~1%, Cr: ~1,5%, Mn:~0,35%, Si:~0,25%)

K510: Böhler cég által gyártott acél. Régi nevén: „ezüstacél”. Összetételében és felhasználásában nagyon hasonló a 100Cr6-hoz. annál talán lehelletnyivel szívósabb finomabb éle van.

(C:~1,1% Cr: ~0,7%, Mn:~0,3%, Si:~0,2%, V:~0,1)

Sleipner: A svéd Uddeholm cég által gyártott hidegmunkaacél.  8%- körüli krómtartalma kevés a rozsdamentesség eléréséhez, de arra már elég, hogy a mindennapokban ne legyen vele gond, korróziónak kitett környezetben is csak foltosodás jellemzi. Eutektoid körüli széntartalommal továbbá néhány karbidképző ötvözővel rendelkezik (Mo és V), ezeknek köszönhetően közel optimális tulajdonságokkal rendelkezik általános célú késhez. Ötvözöttségéhez képest nagyon jó szívósággal rendelkezik, elég jól tolerálja a viszonylag lapos élszögeket is. Még kézzel is könnyen élezhető, ezt az élét sokáig megtartja. Éltartása természetesen valamivel elmarad a nagyon erősen ötvözött acélokétól, de kárpótol a könnyű élezhetősége és „felhasználóbarátsága”.

(C:~0,9%, Cr:~7,8%, Mn:~0,5%, Si:~0,9%, Mo:~2,5%, V:~0,5%)

K110 (D2): Böhler cég által gyártott hidegmunkaacél, nagyon régóta a piacon van. Komoly kopásnak kitett alkatrészeket gyártanak belőle. Elég nehéz megmunkálás jellemzi.  ~12-13% körüli krómtartalommal rendelkezik, ami bár magasnak tűnik, de a mellé társuló igen magas széntartalom (ledeburtitos szövetszerkezetű, ~1,55% szenet tartalmaz) mellet még nem elég a teljes korróziómentesség eléréséhez. Komoly rozsdafoltok azonban nem jellemzik, főleg pontkorrózió jellemzi. Mindennapi használatban picivel jobb korróziómentesség jellemzi mint a Sleipner-t. Az igen magas széntartalomnak és egy kevés karbidképző ötvözőnek hála nagyon magas kopásállóság jellemzi, ebből következően nagyon éltartó, az egyik legéltartóbb acél, viszont fenni nem a legegyszerűbb. A viszonylag nagy szemcseméretének és ridegségének köszönhetően rosszul tolerálja a lapos és finom élszögeket. Továbbá a töréssel szembeni ellenállására is érdemes odafigyelni, kiváltképp a nagyméretű pengék esetében.

(C:~1,55%, Cr:~11,3%, Mn:~0,3%, Mo:~0,75%, V:~0,75%)

Rozsdamentes acélok:

1.4034 (~Ko13):  Világszerte az egyik legelterjedtebb edzhető rozsdamentes acél. Felhasználása széleskörű: orvosi alkatrészek, élelmiszeripari eszközök, rugók, kutterkések, kések alapanyaga. ~13-15% krómtartalom egy viszonylag alacsony széntartalommal párosul ( ~0.45%), ezen kívül egyéb karbidképző ötvözőt nem tartalmaz. ~55-57Hrc-re edzhető. Ezen a keménységen kiváló szívósság és élezhetőség jellemzi. Éltartása viszont nem a legjobb. Legfőképp olyan felhasználásra való ahol a rozsdamentesség, a könnyű élezhetőség és jó szívósság fontos.

(C:~0,45%, Cr:~13%, Mn:~0,4%)

1.4116: Az előző acélhoz hasonló széntartalommal és krómtartalommal rendelkező acél. Viszont tartalmaz karbidképző ötvözőket (Mo és V) melynek köszönhetően azonban jobb tulajdonságokkal rendelkezik. Legfőképp az éltartásban foglal el magasabb pozíciót. Élezhetősége lényegesen nem változott, viszonylag könnyen fennhető. Karbidképzőinek köszönhetően lehelletnyivel talán finomabb él is jellemzi mint a 1.4034-t. Nem véletlen népszerű acélja a jó minőségű konyhakéseknek és a mindennapi felhasználásra való zsebkéseknek, fixpengés késeknek.

(C:~0,5%, Cr:~14,5%, Mo:~0,65%, Si:~0,4%, V:~0,15%)

N695 (440C) : Böhler cég által gyártott korróziótűrő szerszámacél. Rozsdamentes csapágyakhoz fejlesztették ki (legfőképp olajfúrótornyok csapágyazásai hívták életre ezt az acélt). Magas szén (~1%) és krómtartalom (~17%) jellemzi, karbidképző ötvözőkben viszont nem túl gazdag (pici Mo van benne) Nehézkes megmunkálás jellemzi, nagyon jó kopásállósággal rendelkezik, mely megközelíti a D2-éőt. Annál picivel szívósabb és kicsit könnyebben élezhető, de a nagyon lapos és finom élszögeket ez sem szereti. Vadászkések és mindennapi kések elterjedt acélja.

(C:~1,05%, Cr:~16,7%, Mn:~0,4%, Mo:~0,5%)

N690 (VG10): Szintén Böhler gyártmány. (Ötvözetében és felhasználásában lényegi változás nélkül megeggyezik a japán VG10-es acéllal)  Szén és krómtartalma N695-höz hasonló, de több karbidképző ötvözőt (Mo és V) és Kobaltat tartalmaz (mely jó alapja a karbidok beágyazásának s javít a hővezetésen). Megmunkálása nehéz. Tulajdonságaiban és felhasználásában hasonló az N695-höz, de jobb az éltartása, kicsivel finomabb él húzható rá és jobban tolerálja a nagyobb pengehosszt is.

(C:~1,08%, Cr:~17,3%, Mn:~0,4%, Si:~0,4%, Mo:~1,1%, V:~0,1%)

Elmax:  Svéd porkohászati acél, Uddeholm gyártmány. Nagyon magas ötvözöttsége miatt megmunkálása nagyon nehézkes. Az egyik legéltartóbb késekhez használt acél, élezhetősége azonban meglehetősen rossz. Szívóssága kielégítő. Viszont gyártástechnológiájából adódóan finom karbideloszlás és finom él jellemzi, a lapos élszögeket, mint minden erősen ötvözött késacél,  ez sem igazán szereti, de kielégítően tolerálja a közepes élszögeket. Exkluzív vadászkések és a nem túl nagy pengehosszal rendelkező mindennapi kések acélja.

(C:~1,7%, Cr:~18%, Mn:~0,3%, Si:~0,8%, Mo:~1%, V:~3%)

Rwl-34: Szintén svéd porkohászati acél, Damasteel gyártmány. Régóta alapanyaga az exkluzív késeknek. Szintén nagyon magas (de nem annyira magas mint az Elmax) ötvözöttség jellemzi. Széntartalma kevesebb mint az Elmax-é. Jobb a megmunkálhatósága és polírozhatósága is. Felhasználásában és tulajdonságaiban hasonló az Elmax-hoz, annyi különbséggel, hogy szívósabb, törésnek jobban ellenáll, könnyebben fennhető, éltartása viszont valamivel alacsonyabb. Ezen tulajdonságainak köszönhetően azonban talán szélesebbkörű felhasználást tesz lehetővé mint az Elmax.

(C:~1,05%, Cr:~15%, Mn:~0,5%, Si:~0,5%, Mo:~4%, V:~0,2%)

Becut:  Német acélgyár (Bestar) egyik különlegesebb gyártmánya. A benne lévő ötvözők közül külön szót érdemel a benne lévő Nióbium (Nb), ami szemcsefinomító hatással, rozsdamentességet növelő és karbidképző tulajdonsággal bír. Ezáltal a hagyományos (tehát nem porkohászati eljárással) gyártás során készült késacélokhoz képest lényegesen finomabb szemcsével rendelkezik. Továbbá nagyon jó a korróziótűrése is. Egy nagyon kellemes felhasználást tesz lehetővé, a belőle készült acélok a keménységükhöz képest szívósak, s még a fennhetősége sem rossz. Tulajdonságaiban (késként felhasználva) leginkább már csak a porkohászati acélok tudnak többet, de ez is felhasználás függő.

(C:~0,72%, Cr:~14,5%, Mn:~0,45%, Si:~0,45%, Mo:~1,9%, V:~0,6%, Nb:~0,8%)

Írta: Palcsesz Imre