Loading...

Tájékoztató javasolt felhasználási területről és egyéb, ápolási tanácsok.

Javasolt felhasználási terület és a hozzájuk tartozó igénybevételek:

-Vadászkés: Elsősorban a vadászati alkalom során felmerülő: állat feldolgozási, bontási, zsigerelési, nyúzási és ehhez a tevékenységhez szorosan kapcsolódó egyéb munkák során felmerülő igénybevételek.

-Konyhai: Főként a konyhai használat során fellépő: aprítási, szeletelési és egyéb ételelőkészítési-feldolgozási munkák során fellépő igénybevételek.

-Bushcraft: Kifejezetten a túrázás, erdőjárás illetve camping-ezés során felmerülő: ütőfázás, faaprítás, nyársfaragás és egyéb, pl.: menedéképítés során felmerülő munkák. Továbbá tűzgyújtási, a kaparóél használatából eredő igénybevételek.

-Mindennapi: Kifejezetten a mindennapok során felmerülő tevékenységek: étkezés és egyéb, a ház körüli munkákhoz szorosan kapcsolódó, nem erős igénybevételek. (Ide tartoznak a bicskák is)

-Taktikai: Az egyéb felhasználás során felmerülő erős igénybevételek.

-Gyüjtői: Főképp esztétikai funkciókkal párosult, közepes, de nem erős igénybevételnek kitett kés vagy egyéb kézműves termék.

Ápolási tanácsok:

-Lehetőleg már a használat után közvetlen töröljük szárazra a kést. Erős szennyeződés esetén pedig enyhén nedves tisztítás után töröljük szárazra.

-A természetes anyagok (fa, csont, agancs, stb…) felhasználásával készült markolat esetén, a használattól és igénybevételtől függően időnként (de félévente, évente ajánlott) kenjük át valamilyen természetes eredetű ápolószerrel: pl.: természetes lenolaj, tungfa-olaj, méhviasz stb. Felhívom figyelmét, hogy a ezen termékek esetén a dilatáció természetes jelenség, a használatot nem befolyásolja amennyiben a rendszeres ápolást elvégeztük rajta. Ezen karbantartási folyamatok elmulasztása az anyagok minőségi romlásához és különböző esztétikai hibák kialakulásához vezethetnek. Ha ilyen történt, kérem jelezze felém, hogy megoldást találjunk rá.

-Bőrtok esetén, a bőr jellegéből adódóan idővel változhat rugalmassága, plasztikussága. Ajánlott félévente-évente valamilyen bőrápolószerrel kezelni. Kerüljük a hosszú időn keresztül való tokban tárolást, mert idővel kilazulhat a bőr, lötyögőssé válhat a tok, melyen egy finom meleg, de nem forróvizes áztatás azonban segíthet. A hosszú időn keresztül kezeletlen maradt bőr kiszáradhat, melyen egy bőrolajos ápolás sokat segíthet. Viszont a kés nem megfelelő tokba erőltetése a tokon javíthatatlan sérülést okozhat.

– A korróziónak kitett, annak ellen nem álló pengeanyag esetén lehetőleg már a használat után töröljük szárazra és időnként egy, az egészségre ártalmatlan, nem száradó olajjal (pl.: paraffin olaj) kenjük át. Ugyanígy járjunk el, ha huzamosabb ideig tároljuk az ilyen acélból készült késeinket.

– Egyéb észrevétel esetén kérem vegye figyelembe, hogy a hagyományos, kézműves technológiával előállított, kézműves termék magán hordozza a készítés és készítő sajátosságait, minden részletre kiterjedően tökéletes reprodukció és szimmetria nem lehetséges.

A mozgásnak kitett (bicska)alkatrészek kenéséről gondoskodjunk. Olaj/Zsír stb.

Keresztzáras bicska esetén fellépő további tudnivalók:

Kérem vegye figyelembe, hogy a pengét csukott állapotban a rugó(liner) ereje tartja zárt állapotban, mely erőnek nagysága egyéni preferencia kérdése is. Amennyiben ez nem felelne meg, kérem jelezze.

Előfordul, hogy a penge nem zár középre: pengéim jellemzően kézzel csiszoltak, így előfordulhat, hogy nem mértanilag tökéletesen középre zár, de azért jellemzőn ez szabad szemmel nem igazán észrevehető, amennyiben mégis, ezek a lehetséges okok:

-Természetes anyagok felhasználásával készült markolat esetén, felléphet olyan fokú dilatáció mely a penge tengelyét félrehúzza így nem fog középre zárni a penge.

-További oka lehet, hogy lelazult a tengelyt rögzítő csavar, mely esetben a zár nyelve fogja eltolni a pengét a középvonalától, mely a csavar meghúzásával könnyedén orvosolható.

Viszont amíg a penge nem ér bele az oldallemezekbe, kárt nem okozunk a félrezárt pengéjű bicska használatával sem.

Kívánom, hogy sokáig használja termékemet a  legnagyobb megelégedettséggel!

Palcsesz Imre